χρησιμα αρθρα


Η ενεργός αναπαραγωγή ορτυκιών μεταξύ ιδιωτών εμπόρων έχει ακμάσει τα τελευταία 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν αλλαγές στις προτιμήσεις των παραγωγών. Αν αρχικά ως πρότυπο θεωρούνταν ολιστικά τα ιαπωνικά ορτύκια, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι πτηνοτρόφοι σήμερα επικεντρώνονται όχι μόνο στην αβγοπαραγωγή, αλλά και στην κρεατοπαραγωγή. Οι λάτρεις της υψηλής γα...

συνεχεια

Μοσχάρι κατσαρόλας με πεστίλη   Εδώ πρόκειται για ένα φανταστικά νόστιμο πιάτο με τρυφερό κρέας και   γλυκόξινη φρουτένια επικάλυψη! Το κρέας και η πεστίλη από δαμάσκηνα είναι   απλώς φτιαγμένα το ένα για το άλλο! Αλλάζοντας το είδος της πεστίλης μπορείτε να   προσαρμόζετε το συγκεκριμένο πιάτο ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.   Κατηγορία: Κρέας   Κουζίνα: Αρμένικη ...

συνεχεια

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο προϊόν της παραγωγής μας.   Αναφερόμαστε στην πεστίλη, ένα λαχταριστό γλύκισμα που παράγεται από όλα τα   διαθέσιμα εποχιακά φρούτα, τα οποία πολτοποιούνται και αποξηραίνονται σε χαμηλή   θερμοκρασία, ώστε να μη χάσουν τις βιταμίνες τους. Η πεστίλη παρασκευάζεται από   διάφορα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια ή και σε συ...

συνεχεια

Τα μούρα είναι πολύχρωμα διαμάντια της φύσης, γεμάτα γεύση, άρωμα, αλλά   και βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ποικιλόμορφα ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας.   Φράουλα, σμέουρο, κόκκινο φραγκοστάφυλο, κράνμπερι, βατόμουρο, μύρτιλλο και   πολλά άλλα μούρα αποδεδειγμένα αποτελούν μια υπερτραφή η οποία έχει ιδιαίτερα   θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλουν στην αναστολή ...

συνεχεια

Είναι ουσιαστικά απίθανο να βρείτε στα παλιά βιβλία για τη μελισσοκομία   την απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς είναι η κρέμα μελιού. Η πρώτη λογική   εξήγηση που έρχεται στο μυαλό είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν πήρε την ονομασία   του λόγω της αέρινης και κρεμώδους υφής του. Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι στη φύση   το μέλι δεν μπορεί να έχει αυτή την ιδιαίτερη υφή. Όμως, η ανθρώπινη ...

συνεχεια

Στη χώρα με τα εκλεκτά κρασιά και τη θεσπέσια κουζίνα, όπου οι τέχνες έφτασαν στην ανώτατη ακμή, είναι απολύτως φυσικό να επιλέγονται για εκτροφή οικόσιτα ζώα και πτηνά με σκοπό τη βέλτιστη γεύση των παραγόμενων προϊόντων τους. Η ράτσα των κοτόπουλων Bresse Gauloise είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας επιμελούς και προσεκτικής διεργασίας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στο Μεσαίωνα. Το συγκεκρ...

συνεχεια

Το λευκό παγώνι ανήκει στο είδος των ορνιθόμορφων, για αυτό θεωρείται μιαξεχωριστή φυλή κοτόπουλων. Από την αρχαιότητα αναγνωρίζεται ως το πιο όμορφο πουλί στον κόσμο. Τα παγώνια, τα οποία πάντα βρισκόντουσαν σε εκτεταμένους κήπους και πάρκα των πλουσίων, αποτελούσαν χάρμα οφθαλμών για τους ευρωπαίους ευγενείς. Παράλληλα, στην Ανατολή ήταν λατρεμένα ως ιερά πλάσματα. Ακόμα και ο Βούδας δ...

συνεχεια

Το ανησυχητικό ερώτημα για τον αιφνίδιο θάνατο των κοτόπουλων απασχολείάμεσα όχι μόνο έναν αρχάριο, αλλά και τον πεπειραμένο πτηνοτρόφο, παρόλο που παρέχει στα πτηνά του τις απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υψηλής ποιότητας σίτιση. Πολλές φορές δεν είναι κατανοητό πώς μπορεί να πεθαίνει ένα πουλί το οποίο δεν έχει καμία ανάγκη και δε φαίνεται άρρωστο… Αποδεικνύεται πως α...

συνεχεια

• Ιστορικά δεδομένα • Παθογόνος παράγοντας • Συμπτώματα • Διάγνωση και θεραπεία • Πρόληψη   Τα οικόσιτα κοτόπουλα, όπως και τα άλλα πουλιά και ζώα, προσβάλλονται εύκολα από ποικιλόμορφες αρρώστιες. Συχνά υποφέρουν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το συγκεκριμένο είδος ασθενειών είναι πολύ επικίνδυνο. Ακόμα και αν μόνο ένα πτηνό έχει πρόβλημα, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα...

συνεχεια

Η διάρροια στα κλωσσόπουλα και στα μεγαλύτερα κοτόπουλα συμβαίνει, κατά κανόνα, σε περίπτωση ύπαρξης μολυσματικών ασθενειών ή λόγω μη ποιοτικών διατροφικών επιλογών. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να ορίσει την ακριβή αιτία. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει οποιαδήποτε μόλυνση, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις στο εργαστήριο και σύμφωνα με τα αποτελέσματα να προσαρμόσετε την κατάλληλη θεραπεία. Η διάρρ...

συνεχεια

Τα κοτόπουλα ράτσας Φοίνιξ (Phoenix) είναι σαν ένας μύθος -γνωστός από την παιδική ηλικία- που μας τραγουδά μαγικά τραγούδια, λέει όμορφα παραμύθια και φέρνει στον ιδιοκτήτη του τύχη και αναγέννηση από τις στάχτες. Ο μύθος αυτός έχει έναν εκπρόσωπο που ζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα. Είναι ένα πουλί που ονομάζεται Φενγκχουάνγκ (Fenghuang) ή, αλλιώς, Κινέζικος Φοίνικας, λατρεύετ...

συνεχεια

Αλήθεια, γιατί ξαφνικά αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για τους κινδύνους κατανάλωσης του κρέατος πουλερικών από τα πτηνοτροφεία; Με παρακίνησε ένα γράμμα… Σήμερα μπήκα στα email μου και είδα την ενημέρωση από το Avaaz.org που συλλέγει υπογραφές για την απαγόρευση των αντιβιοτικών στο κρέας των πουλερικών. Σχετικά με τους κινδύνους του κρέατος στους κλειστούς χώρους εκτροφής κοτόπουλων ...

συνεχεια

     Τα αβγά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και καταναλώνονται συνεχώς απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας από τα μωρά μέχρι και τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Οι χρήσιμες αλλά και οι επικίνδυνες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Σχεδόν όλα όσα λέγονται και γράφονται αποτελούν αλήθεια και ψέμα ταυτόχρονα. Τελικά, τα αβγά είναι επικίνδ...

συνεχεια

         Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις αγαπητές μας όρνιθες. Η χρησιμότητα τέτοιων γνώσεων φαίνεται ιδίως όταν υπεισέρχεται η στιγμή όπου μια ασυνήθιστη σκέψη γεννιέται: «Μήπως να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την εκτροφή πουλερικών, και δη με τις κότες;».           Είναι αυτονόητο πως αγροικίες και κοτόπουλα δύσκολα χωρίζονται. Όμως, αντίθετα με τη γενι...

συνεχεια

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι κότες υπάρχουν αποκλειστικά για τα αβγά και το κρέας τους. Όταν όμως εξετάσουμε πιο προσεκτικά το συγκεκριμένο πτηνό, μακριά από την οπτική γωνία του καταναλωτή, γίνεται προφανές ότι αυτό το πουλί είναι αρκετά εντυπωσιακό: φουντωτή ουρά, όμορφο λειρί… Γιατί να μην αποτελέσει το στολίδι σ’ ένα κοτέτσι, μια αντίστοιχη αυλή; Διακοσμητικά και σπάνια είδη κότας...

συνεχεια

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι θρεπτική αξία αυγών ορτυκιών και αυγών κότας, για σύγκριση....

συνεχεια

​Το ένστικτο της μητρότητας είναι περισσότερο αναπτυγμένο σε ράτσες πτηνών της κρεατοπαραγωγής ή της διπλής χρησιμότητας (αρκετό κρέας και υψηλή παραγωγή αβγών). Εάν παρατηρήσετε ότι μια από τις κότες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα δε βγαίνει από τη φωλιά της ή, ακόμη, μένει εκεί όλη τη νύχτα, τότε πιθανότατα εκδηλώνεται αυτό το ένστικτό της.   ​Μη βιαστείτε να της βάλετε τα αβγά, αλλ...

συνεχεια

Αξία και ιδιότητες   Τα αβγά και το κρέας ορτυκιού θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα και αξιόλογα διαιτητικά προϊόντα. Τα οφέλη από την κατανάλωση των αβγών ορτυκιού στη διατροφή των ασθενών ήταν γνωστά ακόμη και στην αρχαιότητα. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι νόστιμο και θρεπτικό και δεν προκαλεί αλλεργίες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και σε όσους τα αβγά αντενδείκνυνται.   Το κρέα...

συνεχεια

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται με ποιους τρόπους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αβγά ορτυκιού.Αυτά είναι δυνατόν να καταναλώνονται ψητά, βραστά, ωμά, μαριναρισμένα κ.τ.λ. Τα αβγά ορτυκιού είναιιδανικά για την παρασκευή πιάτων με βάση το αβγό, όπως ομελέτα και τηγανητά αβγά. Εξίσου καλάμπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή μαγιονέζας, άλλου είδους σως και, φυσικά, στις σαλάτες καιστα σά...

συνεχεια

Η πεστίλη φρούτων είναι ένα παραδοσιακό ρώσικο γλύκισμα, το οποίο παράγεται βάσει μιας πολύ παλιάς τεχνικής και αγαπιέται ιδιαίτερα από τα παιδιά. Πολλοί διαφωνούν για την προέλευσή της. Φημολογείται πως το συγκεκριμένο γλυκό έχει καταγωγή από την Ανατολή, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι Ρώσοι το πρωτοδημιούργησαν. Ως γνωστόν, η συντήρηση φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία αποτελεί σοβαρό ζήτημα λ...

συνεχεια