η ιστορια της FARMA PALATIA


img

Οι αγρότες ως επαγγελματίες εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα, αλλά στις μέρες μας τα μέλη τους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κάποιοι αρχίζουν να ασχολούνται με τη γεωργία τυχαία, άλλοι συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους, ενώ μερικοί απλώς κουράζονται από την αστική ταχύτατη ζωή και φεύγουν να ζήσουν βουκολικά στο χωριό. Ο καθένας έχει το λόγο του. Οι συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το απρόβλεπτο κλίμα και πολλοί άλλοι παράγοντες δημιουργούν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του σύγχρονου αγρότη: δεν είναι μόνο μια επιχείρηση, είναι ο τρόπος ζωής, η ένωση του παραδοσιακού χτες με το μοντέρνο σήμερα.

«Να εγκαταλείψεις τα πάντα και να φύγεις στο χωριό»… «Μα πόσο ρομαντικό», θα πουν κάποιοι, ενώ «Τι τρέλα!» θα αναφωνήσουν άλλοι. Στην πράξη, η αγροτική πραγματικότητα απαιτεί δύσκολη και καθημερινή εργασία. Μάλλον πολλοί κάτοικοι της πόλης το σκέφτονται, αλλά για να μετακομίσεις πραγματικά στο χωριό και να γίνεις αγρότης θέλει γερά κότσια!

Μου αρέσει πολύ η επικοινωνία με τα ζώα. Κάθε μέρα τα ταΐζω, τα φροντίζω και τους μιλάω. Και, φυσικά, αδημονώ για την αντίδραση των ανθρώπων όταν βλέπουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι, ίσως, το πιο σημαντικό. Μου αρέσει να φτάνω κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά. Κάθε Σαββατοκύριακο όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να μας επισκεφτούν. Πριν από τρία χρόνια προσέρχονταν μόνο οι ντόπιοι για να πάρουν αβγά, ενώ έπειτα από λίγο καιρό άρχισαν να καταφτάνουν οικογένειες. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, πιο πολύς κόσμος μαθαίνει για εμάς.

Αρχικά δούλευα αποκλειστικά για την οικογένειά μου, αλλά στη συνέχεια αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να επενδύσω σε ορτύκια. Επακόλουθα, οδηγήθηκα στην απόφαση οριστικά και σοβαρά να ασχοληθώ με τη γεωργία. Μελέτησα πολλά βιβλία, εξέτασα προσεκτικά σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και απέκτησα φίλους αγρότες. Στη συνέχεια έφτιαξα το επιχειρηματικό μου σχέδιο για την παραγωγή ορτυκιών, επειδή αυτά τα πουλιά δε χρειάζονται πολύ μεγάλο χώρο, ενώ παρέχουν κρέας υψηλής ποιότητας και ανθηρή αβγοπαραγωγή. Σταδιακά η ερασιτεχνική αυτή ασχολία έχει μετατραπεί στην επιχείρηση της ζωής μου, σε ένα μικρό αλλά καλά εξοπλισμένο ιδιωτικό αγρόκτημα. Έτσι, εμφανίστηκαν ειδικά κλωβοστοιχία, εγκαταστάσεις, εκκολαπτήρια και νέες, σπάνιες ράτσες πτηνών. Προς το παρόν στη φάρμα μας διατίθενται:

  • αβγά για εκκόλαψη από σπάνιες φυλές κότας, καθώς και αβγά από ορτύκια, χήνες και πάπιες
  • νεοσσοί διαφορετικών ρατσών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων (νεοσσοί μίας ημέρας ή ηλικίας περισσότερων ημερών)
  • οικογένειες ενήλικων πτηνών

Στη φάρμα μας υπάρχουν ενήλικα πτηνά (γεννήτορες) και πουλάδες. Οι νεοσσοί διατίθενται για πώληση, ενώ τα ενήλικα πτηνά παράγουν αβγά για εκκόλαψη. Παράλληλα, υπάρχει «βοηθητική ομάδα» πουλιών στην περίπτωση που κάτι συμβεί με την «κεντρική ομάδα» αβγοπαραγωγής και χρειαστεί η αντικατάστασή της.

Δεν μπορείς να κάνεις οικονομία σε αυτή την επιχείρηση. Οι έμπειροι αγρότες με συμβούλεψαν πως τα αβγά για εκκόλαψη πρέπει να τα προμηθεύομαι μόνο από πιστοποιημένα πτηνοτροφεία. Ακόμα καλύτερο είναι να τα αγοράζει κανείς από διαφορετικούς εκτροφείς, έτσι ώστε τα πτηνά να έχουν διαφορετικά γονίδια και οι απόγονοί τους να έχουν καλύτερη διαβίωση. Εάν αποκτήσεις τα αβγά από αξιόπιστους ανθρώπους, έχεις τις βάσεις για άριστα αποτελέσματα.

Η τροφή των πτηνών που χρησιμοποιείται κατά την εκτροφή είναι επίσης πιστοποιημένη. Ως γνωστόν, υπάρχουν ασυνείδητοι έμποροι, οι οποίοι προσθέτουν διαφορετικά είδη χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων, τους οποίους και αποφεύγω για ευνόητους λόγους. Τις περισσότερες φορές αγοράζω σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη και προσθέτω βιταμίνες: αλεύρι από οστά και ψάρι, κιμωλία, λίγο αλάτι, ιχθυέλαιο. Το κάθε πτηνό έχει συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα. Όχι μόνο κατά είδος, αλλά και ανά ηλικία. Για παράδειγμα, τα πτηνά της αβγοπαραγωγής έχουν συγκεκριμένη δίαιτα: δεν μπορείς να τα παραταΐζεις, επειδή έτσι αυτά παχαίνουν και δεν παράγουν αβγά. Στους νεοσσούς πάντα πρέπει να υπάρχει τροφή και νερό. Η «βοηθητική ομάδα», επίσης, έχει ανάγκη από ορισμένη δίαιτα. Ο συνεχής κτηνιατρικός έλεγχος και οι άψογες συνθήκες υγιεινής εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα!